Surinaams eethuis Venray – heerlijke Surinaamse gerechten in Venray!

Surinaams eethuis Venray

 

Suriname is een klein land in Zuid-Amerika. Met zijn 8.000 vierkante kilometer kan het niet worden beschouwd als een groot land, maar het heeft veel te bieden voor degenen die ervoor kiezen om het te bezoeken of er te wonen. Er wonen en werken veel Surinamers in het buitenland en zij hebben hun stempel gedrukt op de culinaire cultuur van het land. Omdat Suriname meer dan 250 jaar onder Nederlands koloniaal bewind heeft gestaan (van 1667 tot 1916), zijn veel gerechten die wij uit Nederland kennen in die periode ook in Suriname geïntroduceerd. Daarom vindt u in de keuken van Suriname zoveel Nederlandse invloeden. Eén ding zul je in de meeste huizen van Surinamers niet aantreffen: een eethuis, of een Indonesisch restaurant zoals wij ze hier in Nederland noemen. Maar geen nood! Ook bij onze lokale restaurants kun je nog steeds heerlijke Surinaamse gerechten krijgen zoals roti canai, lekkern (gegrilde kip) en gado-gado! EINDE

Over Venray en het eten van Suriname

Venray is een stad in het zuiden van Nederland. Net als de rest van het land heeft het een multiculturele geschiedenis. In de 17e eeuw, toen het deel uitmaakte van de Nederlandse kolonie Suriname, was het een typisch Nederlandse stad met veel briljante Nederlandse kunstenaars en schrijvers zoals Constantia Beijerinck, een getalenteerde schilder die in Venray werd geboren. De stad is vooral bekend om de roti canai, een beroemde en heerlijke snack die oorspronkelijk uit India komt en door de eerste Indiase handelaren naar Suriname werd gebracht. Roti canai wordt gemaakt met een roti, een rond broodachtig brood, gekneed met een speciaal mengsel van rijstmeel en kokosmelk. Het resultaat is een heerlijk zacht en vochtig brood met een licht zoete smaak. Het brood wordt overgoten met een zoete en pittige curry-achtige saus die per restaurant verschilt. Kerrie en andere Indiase kruiden zijn in bijna elke keuken van Suriname te vinden en worden gebruikt om vele heerlijke gerechten te maken.

Wat te eten in Venray?

Er zijn veel goede restaurants in Venray. Een aanrader is het restaurant "De Gezondheidskamer", "De Vijf Gebroeders" en het Indiase restaurant "Hindi". Natuurlijk kunt u ook altijd een hapje eten in een van de vele cafés in Venray. Voor de lunch is het "Roti Café" een aanrader, een plaatselijk bekend restaurant. Voor een koffiepauze kunt u terecht in een van de vele cafés in Venray, of u kunt uw koffie nuttigen in surinaams eethuis Venray.

Informatie over ons bezoek aan Venray

Een paar maanden geleden bezochten we Venray, en wat een heerlijke verrassing hadden we! Het eten was natuurlijk het allereerste waar we aan dachten bij ons bezoek aan Nederland, en we werden niet teleurgesteld. Het eten van Venray is typisch Nederlands-Caribisch, met een speciale nadruk op Indiase en Aziatische invloeden. We bezochten Venray begin mei, en het was erg warm. Omdat het zo warm was, besloten we de hele dag in Venray te blijven. Er zijn veel bezienswaardigheden in Venray, en we hebben ze allemaal bezocht. We bezochten het "Indisch Museum Venray", dat zich richt op de geschiedenis van de Indische gemeenschap in Nederland. We bezochten ook het "Hindoeplein", wat een stadsplein is met veel mooie beelden.

De Smaak van Suriname: Gado-gado en roti canai

Roti canai, de beroemde en heerlijke snack, is een typisch Nederlands gerecht, maar de oorsprong van dit item ligt op het Indiase subcontinent. Het deeg wordt gemaakt van rijstmeel en kokosmelk, en het brood wordt vervolgens bestreken met een curry-achtige saus, die een bijzondere en heerlijke smaak toevoegt. Een ander typisch Surinaams gerecht is gado-gado, een salade die ook wordt gemaakt van Indiase en Aziatische ingrediënten. Een typische dressing voor gado-gado is pindasaus. We genoten ook van de roti canai, die gemaakt wordt van een roti, een rond broodachtig brood, gekneed met een speciaal mengsel van rijstmeel en kokosmelk. Het resultaat is een heerlijk zacht en vochtig brood met een licht zoete smaak. Het brood wordt overgoten met een zoete en pittige curry-achtige saus die per restaurant verschilt.