Hoe Zoetermeer zich heeft ontwikkeld tot dé plek voor een lekker stukje vlees

Grillroom Zoetermeer

 

De geboorteplaats van de Nederlandse vleesverwerking is de stad Zoetermeer. Als hoofdstad van de provincie Zuid-Holland en met bijna 70.000 inwoners is Zoetermeer een typisch Nederlandse stad met grachten en prachtige oude kerken. In feite is deze plattelandsstad bekend geworden als de hoofdstad van de Nederlandse vleesverwerking. Met meer dan 100 bedrijven die in het gebied actief zijn en van alles produceren, van worsten tot hamburgers en verwerkt vlees, is het geen wonder waarom. Te midden van de groene weiden en tulpenvelden is Zoetermeer aangewezen als locatie voor de productie van kwaliteitsvlees vanwege het ideale klimaat en de ligging tussen stedelijke centra in Vlaanderen (het noorden) en Nederland (het zuiden). Tegenwoordig zijn in deze heuvelachtige stad verschillende grote pluimveebedrijven gevestigd, maar dat is niet altijd zo geweest. Het verhaal van hoe Zoetermeer zich heeft ontwikkeld tot dé plek voor een goed stuk vlees begint meer dan 250 jaar geleden toen boeren voor het eerst vee gingen houden op hun landerijen. Tegen het midden van de 19e eeuw kwamen er talrijke zuivelfabrieken in de buurt, omdat de vraag naar kaas door de industrialisatie toenam. Deze toegenomen vraag naar zuivelproducten bracht de landbouwers er ook toe om rond 1875 commerciële slachthuizen op te richten om aan de vraag naar slachtvee voor de vleesproductie te voldoen. In 1925 waren er alleen al in Zoetermeer meer dan 20 slachterijen – één per 357 inwoners!

Het moderne tijdperk van vleesproductie

Sinds 1830, toen het eerste vee naar de stad werd gebracht, hebben er veel veranderingen plaatsgevonden in de vleesindustrie. Met het einde van de Eerste Wereldoorlog werden de eerste synthetische eiwitten geproduceerd, wat de weg vrijmaakte voor het maken van worsten die de tand des tijds langer konden doorstaan. Deze ontwikkeling maakte het mogelijk een grotere hoeveelheid vlees in een kleinere ruimte te bevatten. In Nederland zijn meer dan 1800 bedrijven betrokken bij de vleesproductie, waarvan het merendeel pluimvee en varkens. Door verwerking worden de grondstoffen verder verwerkt tot verschillende eindproducten. Zo wordt rundvlees eerst verwerkt tot vers rundvlees, bevroren rundvlees, ingeblikt rundvlees, corned beef en salami. Kalfsvlees wordt verwerkt tot vers kalfsvlees, ingeblikt kalfsvlees, bevroren kalfsvlees, enz. Varkensvlees wordt verwerkt tot vers varkensvlees, varkensvlees in blik, verse ham, bevroren varkensvlees, enzovoort. En kip tenslotte wordt verwerkt tot verse kip, bevroren kip, ingeblikte drumstick, enzovoort.

Meer dan 100 boerderijen in het gebied produceren vlees voor consumptie.

Het belangrijkste onderdeel van het proces is het creëren van een product van hoge kwaliteit. Daarom is het essentieel dat alle stappen van de voedselproductieketen zorgvuldig worden gecontroleerd. Daarom produceren meer dan 100 landbouwbedrijven in het gebied vlees voor consumptie. Van de landbouwers die de dieren grootbrengen tot de verwerkingsbedrijven wordt alles gecontroleerd om de hoogst mogelijke kwaliteit te garanderen. Deze bedrijven zijn gecertificeerd als biologisch en/of scharrelvlees. Dit garandeert niet alleen de beste kwaliteit van het product, maar ook het welzijn van de dieren. De eerste stap na de oogst van het dier is de dressing van de vogel, bijvoorbeeld met zout, kruiden en specerijen om het product te conserveren. Na de dressing wordt het product in een pekeloplossing gelegd om het grootste deel van het product met zout te vullen. Vervolgens wordt het vlees gezouten bij relatief lage temperaturen van 15-30°C gedurende 14-16 dagen. Gedurende deze tijd dringt het zout in het vlees en laat het de bacteriën achter. Na het pekelen wordt het vlees gekookt met verschillende ingrediënten, zoals uien en knoflook, en kruiden om het eindproduct te maken, zoals een worst, hot dog, pulled pork voor op een broodje, of een hamburger. Ten slotte wordt het product vermalen en gemengd tot een consistent product dat lange tijd kan worden bewaard.

Verwerkt vlees is het volgende grote ding.

Net als een eeuw geleden was het midden van de 20e eeuw het gouden tijdperk voor verwerkte vleesproducten. In die tijd werden de eerste vleesverpakkingsfabrieken opgericht. Zij maakten producten die al gekookt waren en verpakt in blikken of glazen potten. Een van deze producten was Spam. Vandaag beleeft verwerkt vlees een hausse. Een combinatie van factoren heeft geleid tot een grotere vraag naar verwerkte vleesproducten, zoals de groeiende populariteit van gezonde voeding. Tegelijkertijd heeft de ontwikkeling van nieuwe technologie het mogelijk gemaakt een breed scala aan verwerkte vleesproducten te maken, zoals worst, hamburgers, spek en ham. Met deze producten is het nu mogelijk om een maaltijd met een goede hoeveelheid eiwitten samen te stellen.

Conclusie

Zoetermeer is een perfect voorbeeld van hoe een stad een transformatie kan ondergaan van een kleine agrarische stad naar een stad waar verschillende bedrijven gevestigd zijn die zich bezighouden met de productie van vleesproducten. Dit heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een stad die bekend staat als de hoofdstad van de Nederlandse vleesverwerking. Geen wonder dat de stad een populaire plaats is geworden om te bezoeken. Deze grillroom in Zoetermeer is bijvoorbeeld een plek waar je lekker kunt eten en drinken.

Met meer dan 100 bedrijven die in het gebied actief zijn en van alles produceren, van worsten tot hamburgers tot verwerkt vlees, is het geen wonder dat Zoetermeer een populaire plaats aan het worden is om te bezoeken. De stad is ideaal voor wie op zoek is naar kwaliteitsvlees vanwege het ideale klimaat.