Wijn: een korte geschiedenis

De Boze Wolf

 

 

De eerste schriftelijke vermelding van mensen die wijn maakten dateert uit het oude Egypte, waar het werd genoemd als een manier om druiven te bewaren voor latere consumptie. De vroegste wijnen werden gemaakt van een combinatie van gefermenteerd vruchtensap (meestal druiven) en water. Deze eenvoud is duizenden jaren lang hetzelfde gebleven, en de meeste wijnen worden tegenwoordig nog steeds gemaakt door gisting. Hoewel vele culturen in de loop der tijden belangstelling hebben gehad voor wijn, nam de populariteit ervan pas echt een vlucht in het begin van de twintigste eeuw, toen massaproductie en reclame de wijn voor iedereen toegankelijk maakten. De wereldmarkt voor wijn is jaarlijks meer dan 200 miljard euro waard en groeit elk jaar met bijna 5%. De Boze Wolf is een populaire figuur in de literatuur en het sprookje is bekend over de hele wereld. Daarom is ook het aantal wijnhuizen wereldwijd gestaag blijven groeien. Het volgende artikel behandelt alles wat je moet weten over het drinken van wijn, inclusief de voordelen, soorten, kosten en meer!

Wat is wijn?

Druiven zijn echter de meest voorkomende bron van wijndruiven. Wijndruiven kunnen worden geteeld in verschillende landen over de hele wereld, waaronder Frankrijk, Italië en Spanje. De druiven worden vervolgens gefermenteerd en omgezet in wijn.

Wijn kan op verschillende manieren worden gefermenteerd, afhankelijk van het soort wijn dat wordt gemaakt. Rode wijn wordt vergist met rode druiven, witte wijn wordt vergist met witte druiven, en rozenwijn wordt vergist met rozen of andere soorten rozen.

Gezondheidsvoordelen van het drinken van wijn

Net als elke andere alcoholische drank is het drinken van wijn niet goed voor de gezondheid. Toch zijn er verschillende gezondheidsvoordelen van het drinken van wijn.

  • Rode wijn kan het risico op hartaandoeningen verminderen – Omdat alcohol een depressief middel is, vertraagt het de hartslag. Wanneer de bloeddruk daalt, vertraagt de hartslag, waardoor de hartspier minder wordt belast.
  • Cholesterolverlaging – Onderzoek toont aan dat het drinken van matige hoeveelheden wijn het triglyceride- en LDL-cholesterolgehalte in het bloed kan verlagen, terwijl het HDL-cholesterolgehalte niet wordt aangetast.
  • Voorkomt leeftijdsgebonden chronische aandoeningen – Studies tonen aan dat matig wijn drinken chronische ziekten kan voorkomen die ontstaan naarmate we ouder worden, zoals hartaandoeningen, diabetes, hoge bloeddruk en bepaalde soorten kanker.

Soorten wijn

Rode wijn: Rode wijn wordt gemaakt van druiven die zijn gefermenteerd en gerijpt in houten vaten. Dit type wijn is meestal rood van kleur. Rode wijn heeft een hoge concentratie antioxidanten, die het risico op hart- en vaatziekten helpen verminderen. Onderzoek toont aan dat matig drinken van rode wijn de bloeddruk en het triglyceridengehalte in het bloed verlaagt en het gehalte aan antioxidanten verhoogt. Het drinken van rode wijn kan ook het risico op het ontwikkelen van bepaalde soorten kanker, zoals die van de mondholte en de slokdarm, verminderen. Rode wijn bestaat uit alcohol, antioxidanten en andere ingrediënten, waaronder suiker (gistingsmiddel), giststoffen en tannine. Rode wijn heeft ook een complex mengsel van ingrediënten, waaronder suiker, alcohol, giststoffen en tannine. Deze complexiteit maakt rode wijnen complexer en interessanter dan witte wijnen, die over het algemeen minder gevarieerd zijn.

Witte wijn: Witte wijn wordt gemaakt van druiven die niet gefermenteerd zijn. Het wordt meestal gemaakt van gegiste druiven die zijn gepureerd en opnieuw gefermenteerd. Witte wijn wordt meestal gemaakt van druiven met een hoog suikergehalte en een laag zuurgehalte, zodat de gist de suikers gemakkelijker kan omzetten in alcohol. Witte wijn wordt vaak geserveerd bij zeevruchten of ander eiwitrijk voedsel. Uit onderzoek blijkt dat matig drinken van witte wijn geen effect heeft op de bloeddruk of het cholesterolgehalte.